Exkurze za kostelními betlémy Šluknovska 2016

Padesátka zájemců se v sobotu 23. 1. 2016 vydala na exkurzi za kostelními a soukromými betlémy. Připravila ji obecně prospěšná společnost České Švýcarsko a Spolek přátel Rumburku. Putování se zahájilo v Loretě Rumburk. Zájemci si díky přistavenému autobusu během jednoho dne prohlédli klášterní betlém v kostele sv. Vavřince, dále kostelní betlém v kostele sv. Bartoloměje v Rumburku, jesličky v bazilice minor ve Filipově, v kostele sv. Václava ve Šluknově, v kostele sv. Šimona a Judy v Lipové, v kostele sv. Archanděla Michaela v Dolní Poustevně a v kostele sv. Mikuláše v Mikulášovicích. Zde se mohli seznámit s kostelními betlémy z Mikulášovic, Vilémova a Lobendavy a zhlédnout jednodenní výstavu stovky soukromých betlémů, připravenou Romanem Klingerem. Exkurzi obohatila odborným výkladem exkurze rumburská muzejnice Ester Sadivová. Putování za betlémy zakončila prohlídka výstavy betlémů v Muzeu Rumburk. Během exkurze zazněly informace o počátcích stavby betlémů, vyprávělo se o jejich duchovním významu, odlišnostech jednotlivých kostelních jesliček a připomněly se osudy jednotlivých řezbářů.

Vedle kostelních betlémů od významných řezbářů ze Šluknovska a německých uměleckých ústavů, vytvořených před rokem 1945, byly během dne na výstavách k vidění jesličky soudobých autorů – vyřezávaných, z papíru, překližky, příze, keramické hlíny, perníku i s moderním aranžmá látkového pozadí. Překvapením byl betlém od dětí z dolnopoustevenské farnosti se zakomponovanou modelovou železnicí s cílovou stanicí Betlém.

Účastníci exkurze se na všech místech setkali s nebývalou ochotou správců jednotlivých kostelů, kteří program obohatili, např. o zpět koled v Mikulášovicích, o výklad, meditaci a prohlídku výstavy betlémů na faře ve Šluknově nebo návštěvu opraveného podkroví kostela v Lipové. Podstávkový dům v Lipové nabídl i prohlídku výstavy historických fotografií obce a aktuální snímky vybraných betlémů z České republiky.

Zájem o putování za betlémy z posledních let neutichá. Na rok 2017 se plánuje pěší pochůzka ze rumburskými betlémy a snad i autobusová exkurze za kostelními jesličkami Šluknovska.

Přehled akcí v Loretě Rumburk v roce 2016

Loreta Rumburk je rovněž na facebooku

Kalendář událostí

Červenec 2024
PoÚtStČtSoNe
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
« Čvn   Srp »